kampeerkijker.nl

Op reis? Laat je vaccineren!

Op reis? Vergeet dan niet je te laten vaccineren! Er zijn verschillende vaccinaties die je nodig kunt hebben, afhankelijk van waar je naartoe gaat. Bijvoorbeeld een meningokokken vaccinatie of een Hepatitis A vaccinatie. In dit blog lees je alles over de verschillende soorten vaccinaties en hoe je ze kunt halen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is een inenting met een lichte vorm van het virus, bacterie of toxine dat je wilt beschermen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus, bacterie of toxine. Deze antistoffen blijven in je bloed en geven je lichaam de kans om zichzelf te verdedigen als het virus, bacterie of toxine later weer in contact komt met jou.

Wat voor vaccinaties zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten vaccinaties. Welke je nodig hebt, hangt af van waar je naartoe gaat en wat voor activiteiten je gaat doen. Sommige landen vereisen zelfs dat je bepaalde vaccinaties hebt als je hun grondgebied wilt betreden.

Wat is een meningokokken vaccinatie?

Een meningokokkenvaccin (MCV) is een vaccine dat beschermt tegen infecties met de bacterie Neisseria meningitis. Meningitis is een ernstige ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg. Infecties met deze bacterie kunnen snel verergeren, dus het is belangrijk dat je je laat vaccineren als je in aanraking komt met de bacterie.

Wat is een Hepatitis A vaccinatie?

Hepatitis A is een virus dat ontsteking van de lever kan veroorzaken. Het virus wordt overgedragen door contact met besmette mensen of via voedsel of water dat besmet is met het virus. Een Hepatitis A vaccin (HAV) beschermt je tegen het virus en is aanbevolen als je reist naar gebieden waar het virus heerst.

Waarom is het belangrijk om je te laten vaccineren?

Vaccinaties helpen je lichaam zich te beschermen tegen infectieziekten. Infectieziekten kunnen ernstige gevolgen hebben, sommige zelfs fataal. Daarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren voordat je op reis gaat, zodat je gezond blijft tijdens je vakantie!

Hoe kun je jezelf laten vaccineren?

Je kunt terecht bij de GGD of bij een Travel Clinic. Zij helpen je graag verder met het aanvragen van de juiste vaccinaties. Na het consult kun je je vaak meteen al laten vaccineren. 

Ga je binnenkort op reis? Laat je dan dus vaccineren! Er zijn verschillende vaccinaties die je nodig kunt hebben, afhankelijk van waar je naartoe gaat. Alvast een fijne reis gewenst!

Mobiele versie afsluiten